Diabetul si sanatatea orala

Diabetul si sanatatea orala

Diabetul si sanatatea orala. Care este impactul diabetului asupra dintilor si gingiilor?

Statisticile arata ca in Romania 1 din 10 persoane se confrunta cu diabetul. Unii dintre acestia il tin sub control urmand un regim alimentar strict, pe cand altii depind de medicatie pentru a evita ca acesta sa devina mai accentuat si sa le puna in pericol sanatatea.

Diabetul poate avea un impact puternic asupra dintilor si gingiilor. Mai jos o sa elaboram potentialele riscuri, precum si rolul pe care dumneavoastra il aveti in pastrarea sanatatii orale.

Ce este diabetul?

Diabetul este o afectiune de durata ce afecteaza felul in care corpul nostru transforma alimentele pe care le consumam in energie. Cand mancam, majoritatea alimentelor se transforma in zahar care ulterior este eliberat in fluxul sanguin. Cand nivelul de zahar creste, pancreasul este declansat sa elibereze insulina. Acest proces permite zaharului sa fie eliberat sub forma de energie.

In cazul persoanelor diabetice, fie insulina nu este suficienta, fie nu este eliberata optim. Acest fapt rezulta in prezenta unui nivel prea mare de zahar in sange, care, cu timpul poate duce la probleme de sanatate mari precum boli ale inimii, rinichilor, pierdere de vedere etc.

Cum afecteaza diabetul dintii si gingiile?

Diabetul si sanatatea orala sunt in stransa legatura. Fie ca ati fost diagnosticat cu diabet de tipul 1 sau de tipul 2, sanatatea orala poate suferi si o atentie crescuta trebuie acordata rutinei de ingrijire orala. Atunci cand zaharul din sange creste, este foarte posibil ca si saliva sa fie mai bogata in zahar. Dupa cum stiti, orice forma de zahar este daunatoare pentru dantura dumneavoastra. Cum saliva este mereu prezenta, inseamna ca dintii si gingiile vor fi expuse zaharului un timp mai indelungat.

Pe de alta parte, cei care sufera de diabet se pot confrunta cu uscaciune mare la nivelul gurii. Asta este o problema majora deoarece permite bacteriilor din cavitatea bucala sa prospere si sa se inmulteasca. Ca rezultat, gingivita poate aparea initial, iar mai tarziu parodontoza. Netratate si tinute sub control pot duce la pierderea dintelui.

Ce puteti face sa va mentineti sanatatea orala? De ce sa vizitati cabinetul stomatologic?

Cel mai important, va trebui sa va tineti diabetul sub control, lucru care va contribui la reducerea zaharului din saliva. De asemenea, igiena orala este extrem de importanta pentru oricine, in special pentru cei cu diabet.

Asigurati-va ca va periati dintii de doua ori pe zi si utilizati ata dentara. O periere pe repede inainte nu va fi suficienta. Va trebui sa va periati atent si chiar sa nu sariti peste ata dentara, lucruri esentiale pentru prevenirea bolilor gingivale la care sunteti atat de expusi.

Mai mult, asigurati-va ca va prezentati regulat la cabinetul nostru stomatologic ArtisMed – Dr. Sam Seyedin pentru controlul si igienizarea de rutina. Astfel putem monitoriza sanatatea gingiilor si sa ne asiguram ca sunt curatate in detaliu pentru a indeparta acumularile de tartru. In timp ce o persoana obisnuita ar trebui sa vina sa isi faca o curatare profesionala la 6 luni, ca diabetic, va trebui sa veniti mai des la cabinetul stomatologic, chiar si la 3 luni in unele cazuri.

Daca ati primit recent diagnosticul cu unul din tipurile de diabet sau il aveti de ceva timp fara sa fiti constienti de efectele asupra sanatatii orale, suntem deschisi sa discutam cu dumneavoastra despre metodele sau tipurile de tratament care sa va ajute sa va pastrati zambetul frumos si sanatos.

Va asteptam la consultatie! ArtisMed – Dr. Sam Seyedin!

Programeaza-te!

O vizita azi te poate scuti de 10 vizite mai tarziu

Did you like this? Share it!

0 comments on “Diabetul si sanatatea orala

Leave Comment

Suna acum