Odontoterapie

Prin odontoterapie restauratorie intelegem refacerea structurii si functionalitatii dintilor afectati de cariile dentare.

Netratate, cariile dentare pot afecta pulpa dentara si nervul. Tratamentul endodontic este stabilit in urma consultatiei stomatologice, in functie de afectiunile cu care pacientul se prezinta la medicul specializat in odontoterapie.

Endodontie

NU MAI ASTEPTA

Programeaza-te acum:

Planifica o consultatie!Incepe schimbarea…

Ce este odontoterapia?

Odontoterapia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratarea leziunilor carioase, anume a cariilor dentare.

Odontoterapia restauratoare este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea cariilor dentare, dar și cu refacerea dinților afectați de traumatisme.

Caria dentară este cea mai răspândită boală cronică din lume, fiind considerată o problemă majoră de sănătate publică globală.

Potrivit Federației Dentare Internaționale, aproape jumătate din populația globului, respectiv 44%, suportă consecințele netratării cariilor dentare. De asemenea, la nivel global, între 60% și 90% dintre școlari sunt afectați de carii dentare.

Ce sunt cariile?

Cariile dentare reprezinta leziuni ireversibile si distructive ale tesutului dentar cauzate de bacteriile de la nivelul cavitatii bucale, care netratatate corespunzator pot duce la pierderea dintilor.

Cauze:

La modul general, caria dentara apare din mai mult cauze: igiena orala precara, alimentatie, consum de alcool, fumat, consum de fluor, predispozitie genetica.

In etapele incipiente cariile pot fi identificate doar de medicul stomatolog. Iar mai tarziu, cand acestea pot fi vazute si de pacient, acestea se afla intr-un stadiu mai avansat unde pot afecta pulpa dentara si parodontiul.

Tratament odontoterapie restauratorie:

Prin odontoterapie restauratorie intelegem refacerea structurii si functionalitatii dintilor afectati de cariile dentare.

Aceasta presupune indepartarea tesuturilor afectate, curatarea suprafetelor cariate, obturatii si restaurarea dintilor astfel incat nici nu vei mai observa ca a existat o problema

Odontoterapia restauratorie se realizeaza printr-o serie de tratamente precum:

→ Obturatia fizionomica (plomba):

Obturatia fizionomica reprezinta cea mai eficienta metoda de restaurare a unui dinte afectat de caria dentara. Prin aceasta se urmareste restaurarea structurii si functionalitatii naturale ale dintelui.

Obturatia fizionomica se realizeaza prin indepartarea tesutului afectat, curatarea cavitatii si umplerea suprafetei cu un material special biocompatibil si finisat prin lustruire – lucru care confera o structura naturala, astfel ca pacientul nu poate distinge intre dintele natural si cel plombat.

→ Tratament de endodontie cu endomotor (tratament pe canale radiculare)

Netratate, cariile dentare pot afecta pulpa dentara si nervul. Tratamentul endodontic este stabilit in urma consultatiei stomatologice, in functie de afectiunile cu care pacientul se prezinta la medicul specializat in odontoterapie.

→ Obturatie de canal:

Obturatia de canal este ultima etapa a tratamentului endodontic. Atunci cand dintele este distrus de caria dentara, rezulta inflamarea pulpei dentare si a nervului. Tratamentul pe canal presupune indepartarea nervului si  sigilarea dintelui. Apoi, medicul specialist va restaura structura dintelui printr-o lucrare protetica precum coroana dentara cu pivot sau incrustatie dentara.

Te asteptam in clinica ArtisMed – Dr. Sam Seyedin!

Te asteptam la numerele de telefon 021.313.30.55 sau 0734.33.44.44
Luni – Joi 10.00 – 18.00, Vineri 10.00 – 15.00 | Email la contact@artismed.ro ori completeaza  formularul de contact

Suna acum