Parodontologie

boala gingivala parodontologie

Boala parodontala, cunoscuta drept parodontoza in vorbirea populara, reprezinta afectiunea de tip cronic a parodontiului. Parodontiul reprezinta suma tesuturilor menite sa sustina dentitia in pozitie optima (osul, gingia, ligamentul care leaga dintele de os).

Principala cauza care duce la bolile parodontale este acumularea placii bacteriene. Aceasta se depune din cauza igienei precare, alimentatiei, stilului de viata sau ph-ului natural al cavitatii bucale.

Initial, dintii sunt afectati de gingivita. Insa, odata avansata la stadiul de boala parodontala, mai multe probleme pot interveni. Printre acestea numaram: pierdere de ligament, resorbtia osului, retractia gingivala, iar in final poate duce la pierderea dintilor.

Nu orice gingivita poate avansa intr-o boala parodontala. Gingivita este reversibila in totalitate. De aceea este obligatorie vizita la medicul stomatolog o data la 6 luni.

NU MAI ASTEPTA

Programeaza-te acum:

Planifica o consultatie!Incepe schimbarea…

poza portret femeie la dentist

Parodontologie – Boala gingiilor

Bolile parodontale sunt rezultatul infectiilor si inflamatiilor la nivelul gingiilor si oaselor care inconjoara si sustin dintii. Acestea afecteaza majoritar adultii, iar alaturi de cariile dentare reprezinta cele mai mari amenintari pentru sanatatea orala.

In stagiul incipient poarta numele de gingivita. unde gingiile devin umflate, rosii si pot sangera. Intr-o forma mai serioasa, numita parodontoza, gingiile se pot retrage de pe dinte, osul se subtiaza, iar dintii se pot clatina sau pot chiar cadea.

Viziteaza-ne la ArtisMed – Dr. Sam Seyedin macar o data pe an pentru un control de rutina sau mai des daca prezinti unul dintre simptomele sau factorii de risc enumerate mai sus.

Prin parodontologie intelegem ramura medicinii ce se ocupa cu prevenirea si tratamentul afectiunilor parodontiului.
Cauze:

Bacteriile din cavitatea bucala produc infectii la nivelul tesuturilor ce inconjoara dintii, cauzand inflamatie in jurul acestuia, fapt care duce la bolile parodontale.

Cand bacteriile intra in contact cu dintele suficient de mult timp, formeaza un strat numit placa dentara, care eventual se intareste devenind tartru.

Acumularea de tartru se poate intinde sub linia gingiei, ceea ce face curatarea dintilor mai dificila. Numai un specialist poate ajuta la indepartarea tartrului si la incetarea dezvoltarii unei boli parodontale.

Simptome:

→ respiratie urat mirositoare sau gust neplacut care persista
→ gingii rosii sau/si umflate
→ gingii sensibile sau care sangereaza
→ masticatie dureroasa
→ dinti slabiti sau care se clatina
→ dinti sensibili
→ gingii retrase de pe dinti
→ schimbari in felul in care dintii se aseaza cand musti
→ schimbari in felul in care se aseaza protezele partiale

Factori de risc:

→ fumatul
→ diabetul
→ igienaoralaprecara
→ stresul
→ ereditar
→ dintii strambi
→ imunodeficiente (BTS)
→ plombe defectuoase
→ medicamente care usuca gura
→ punti dentare care nu se mai potrivesc optim
→ schimbari hormonale precum sarcina
→ anticonceptionalele

Tratament:

Gingivita poate fi tinuta sub control si tratata cu o igiena orala buna si curatare profesionala regulata.

Forme mai severe ale bolilor parodontale pot fi tratate cu succes de catre medicul specialist in parodontologie, dar pot necesita o perioada de tratament mai indelungata. Astfel de tratament poate include curatarea in profunzime a radacinilor dintilor de sub gingii, prescriptii medicamentoase de luat fie pe cale orala, fie plasata direct sub gingii si uneori interventii chirurgicale.

Preventie:

Periaza dintii si foloseste asta dentara zilnic pentru a indeparta bacteriile care pot cauza boli parodontale.

Te asteptam in clinica ArtisMed – Dr. Sam Seyedin!
parodontologie

Te asteptam la numerele de telefon 021.313.30.55 sau 0734.33.44.44
Luni – Joi 10.00 – 18.00, Vineri 10.00 – 15.00 | Email la contact@artismed.ro ori completeaza  formularul de contact

Suna acum