Maselele de minte (molarii de minte)

Maselele de minte (molarii)

Ce este important de stiut despre maselele de minte?

Maselele de minte isi iau denumirea dupa perioada in care cresc in cavitatea bucala, anume intre varsta de 17 si 24 de ani. „Ce sunt maselele de minte?”, „Trebuie scoase?”, „Procedura este dureroasa?” si multe altele sunt intrebari pe care le abordam in articolul acesta.

In clinica ArtisMed – Dr. Sam Seyedin efectuam atat extractii simple cat si complexe ce necesita interventie chirurgicala, stabilite in urma consultatiei stomatologice. Programeaza-te acum!

Ce sunt maselele (molarii) de minte?

Molarii de minte sunt al treilea molar si erup in cavitatea bucala ultimii. De regula sunt in numar de 4, 2 in maxilarul superior si 2 in maxilarul inferior, insa pentru unele persoane pot erupe mai putini sau deloc.

In unele cazuri nu exista suficient spatiu pentru ei in dentitie, ceea ce creaza complicatii in eruptia acestora.

Cand trebuie sa vizitez cabinetul stomatologic? Trebuie extrase maselele de minte?

Desi in conceptia comuna acestea trebuie extrase, este nevoie sa respectam cateva indicatii. Simpla lor prezenta in cavitatea bucala nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Printre cauzele care determina necesitatea extractiei molarilor de minte numaram: eruptie necorespunzatoare, durere, iritatie in zona obrajilor, dificultati de masticatie, afectiuni ale sinusurilor, gingii inflamate si altele.

Cum se realizeaza extractia acestora?

Extractia maselelor de minte este realizata de un medic specializat in chirurgie orala, dupa o analiza detaliata a cazului dumneavoastra. Procedura se realizeaza dintr-o singura vizita la cabinet si necesita anesteziere locala, urmata de extractia in sine a molarului din patul dentar. La nevoie, rana este suturata.

Scopul principal este extractia cu minim de traumatism, deoarece vindecarea depinde de aceasta.

Voi simti durere in timpul si dupa extractia maselelor de minte?

Inainte de inceperea procedurii puteti simti un mic discomfort la injectarea anestezicului (ca o ciupitura). Procedura in sine este nedureroasa datorita anesteziei locale, iar refacerea este individuala si este determinata de factori precum complexitatea cazului si a traumatismului chirurgical si de corpul fiecaruia. Posibila durere post-operatorie este diferita de la un pacient la altul, iar medicul va prescrie medicatia adecvata pentru ameliorarea acesteia.

Extractia molarilor de minte prezinta riscuri?

La fel ca oricare interventie chirurgicala, si extractia maselelor de minte prezinta un nivel de risc propriu. Acesta este dictat de aspectele anatomice ale pacientului – localizarea si forma dintelui, apropierea de structurile importante de tipul nervilor, vaselor de sange, sinusurilor etc.

Care sunt consecintele evitarii unei extractii atunci cand aceasta este indicata de catre medic?

In cazurile in care dentitia nu permite eruptia corecta a molarilor de minte, suntem predispusi unui numar mare de afectiuni. Precum: inflamatie si durere, probleme ortodontice (schimbarea alinierii corecte a dintilor), formarea chisturilor si multe altele. Cand vine vorba de extractia molarilor de minte ca practica a tratamentului profilactic, pentru a lua decizia corecta este bine sa se analizeze in detaliu radiografiile si particularitatile pacientului de catre un medic competent in chirurgie orala.

Te asteptam in clinica ArtisMed – Dr. Sam Seyedin!

 

Programeaza-te!

O vizita azi te poate scuti de 10 vizite mai tarziu

Did you like this? Share it!

0 comments on “Maselele de minte (molarii de minte)

Leave Comment

Suna acum