Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt doar unele din lucrarile de estetica dentara pe care le utilizam la Artis Med – Dr. Sam Seyedin.
Cu timpul dintii se deterioreaza din diferite motive. Fie din cauza cariilor, a leziunilor sau a utilizarii in timp. Coroanele dentare iau forma naturala a dintelui si sunt menite sa redea marimea, forma, rezistenta, aspectul si functionalitatea dintilor. De regula, apelam la aceste proceduri in cazurile in care plombele nu mai sunt de ajutor pentru restaurarea dintilor.
Coroanele dentare pot fi cimentate fie pe suprafata dintelui natural, fie insurubate (sau cimentate) pe un implant dentar. Aceasta poate fi utilizata de asemenea intr-o lucrare protetica de genul puntilor dentare, unde va inlocui un dinte. Acestea acopera partea vizibila a dintilor, redand aspectul natural al acestora.
La Artis Med – Dr. Sam Seyedin utilizam materiale de inalta calitate pentru realizarea coroanelor dentare, acestea urmand sa fie aplicate de medicul nostru specializat in protetica dentara.
De ce am nevoie de o coroana dentara?
Exista numeroase motive pentru care este necesara o coroana dentara, precum:
→ pentru protejarea unui dinte fragil (din cauza cariilor) de la spargere sau pentru a tine dintele la un loc in cazul in care acesta este crapat
→ restaurarea unui dinte spart sau deteriorat sever
→ mentinerea unei punti dentare in loc
→ restaurarea aspectului dintilor deformati sau decolorati sever
→ complementarea unui implant dentar
→ acoperirea unui dinte ce a suferit un tratament pe canal
Ce sunt coroanele Onlay si coroanele 3/4?
Tipul Onlay si 3/4 sunt coroane care nu acopera in totalitate dintele. Spre deosebire de coroanele traditionale care acopera dintele in intregime, cele Onlay se folosesc atunci cand inca exista o structura solida a dintelui. In aceasta procedura medicul indeparteaza portiunile afectate, continuand cu remodelarea dintelui pentru aplicarea coroanei.
Din ce sunt facute coroanele dentare?
Coroanele permanente pot fi alcatuite din diferite materiale. Acestea pot fi:
- Metal: Exista numeroase aliaje din care pot fi facute coroanele dentare. Printre acestea includem: aur, nichel si crom. Avantajul acestor tipuri de coroane este acela ca sunt foarte rezistente, se ciobesc sau deterioreaza greu si nu necesita indepartarea dintelui in mare masura pentru aplicarea acestora. Dezavantajul insa, este culoarea inestetica a metalelor, ramanand o optiune buna pentru molarii care nu sunt vizibili.
- Metalo-ceramica: De asemenea foarte rezistente, caracterizate de un invelis de ceramica aplicat peste un schelet metalic. Acestea au o culoare mult mai naturala, insa structura metalica tinde sa se intrevada ca o linie de culoare inchisa.
- Pe suport de zirconiu sau integral din zirconiu: Recomandate pentru partea posterioara a dintelui, zirconiul se poate apropia de culoarea naturala a dintelui. Rezistenta materialului este crescuta, deoarece zirconiul este un material dur perfect pentru lucrarile dentare. De asemenea acesta nu provoaca alergii.
- Integral ceramica sau integral portelan: Avantajul acestor tipuri de coroane este acela ca sunt cele mai apropiate de nuantele naturale ale dintelui. Mai mult, in cazul alergiilor cauzate de metale, acestea reprezinta alegerea perfecta. Dezavantajul este ca nu sunt la fel de rezistente ca cele metalice, insa estetic vorbind sunt o alegere foarte buna pentru dintii vizibili in timpul vorbirii.
- Compozit: Compozitul este un material potrivit pentru lucrarile temporare sau ca o optiune pentru pacientii care sufera de degradarea danturii intr-un ritm rapid. Acestea sunt optiunea potrivita pentru cazul in care metalul sau ceramica nu sunt o optiune din cauza alergiilor, insa compromisul se face in privinta rezistentei si durabilitatii.
Ce probleme pot aparea atunci cand sunt aplicate coroanele?
- Disconfort sau sensibilitate
O senzatie de disconfort sau sensibilitate se poate instala odata cu trecerea anesteziei din urma procedurii de aplicare a coroanelor dentare.
De asemenea daca acestea se aplica pe dintii ai caror nerv este inca intact, o sensibilitate la cald sau la rece se poate instala. In acest caz, medicul dumneavoastra va poate recomanda utilizarea unei paste de dinti special conceputa pentru dintii sensibili.
- Ciobirea coroanei
Coroanele facute din portelan se pot ciobi. Daca fisurile sunt mici acestea pot fi reparate, insa daca acestea sunt prea mari coroana va trebui inlocuita.
- Slabirea coroanei
Cateodata, materialul de sustinere de sub coroana se poate uza rezultand in slabirea coroanei si in acumularea de bacterii in spatiul nou aparut. Aceste bacterii pot distruge ce a mai ramas din dintele natural. Este recomandata vizita la medicul stomatolog odata ce sesizati miscari ale coroanei dentare.
- Desprinderea coroanei
Fie pentru ca liantul s-a diminuat cu timpul, fie pentru ca acestea nu au fost fixate corect, coroanele dentare pot cadea. Daca se intampla acest lucru, contactati-va medicul de urgenta. Acesta va poate sfatui care sunt solutiile optime pentru ingrijirea dintelui si a coroanei pana la prima vizita in cabinetul acestuia. O coroana dentara cazuta poate fi recimentata in unele cazuri sau va trebui inlocuita.
- Reactii alergice
Metalul utilizat pentru facerea coroanelor dentare este de regula o combinatie de mai multe metale. O reactie alergica poate fi dezvoltata de la metalele sau materialele coroanei dentare, insa nu este un raspuns des intalnit.
- Aparitia unei linii de culoare inchisa la nivelul gingiei dintelui pe care a fost aplicata lucrarea
Linia de culoare inchisa este un aspect normal mai ales in cazul coroanelor metalo-ceramice, aceasta fiind de fapt metalul care se vede prin ceramica sau portelan.
Care este durata coroanelor dentare?
In medie, aceste lucrari dureaza de la 5 pana la 15 ani. Aceasta durata este influentata de uzul la care acestea sunt supuse, calitatea rutinei de ingrijire orala, alaturi de alte obisnuinte personale. Printre care numaram: scrasnirea si inclestarea dintilor, mestecarea de gheata, rosul unghiilor, utilizarea dintilor pentru a deschide unele ambalaje.
Este nevoie de o ingrijire speciala a coroanelor?
Un dinte pe a carui suprafata a fost aplicata o coroana dentara nu are nevoie de o ingrijire speciala. Insa, acesta inca trebuie protejat de afectiunile dentare si cele gingivale. Din cauza acestui lucru, este inca important sa urmati cu rigurozitate o igiena orala optima.
De asemenea, in cazul coroanelor din materiale sensibile precum ceramica si portelanul, evitati sa mestecati alimentele foarte tari precum gheata sau grauntele de popcorn. Astfel evitati ciobirea acestora si cresteti rezistenta si durabilitatea lor.
Va asteptam la Artis Med – Dr. Sam Seyedin!
0 comments on “Coroanele dentare”