Dintre toate afecțiunile dentare, cariile sunt printre cele mai răspândite. Cu toții ne putem confrunta cu apariția acestora și, deși poate că ni se pare o problemă banală, netratate la timp cariile pot afecta atât sănătatea danturii, dar și a întregului organism. Un dinte ce este afectat de apariția unei carii trebuie tratat corespunzător, întrucât aceasta poate evolua rapid, cauzând probleme mult mai complicate ce necesită și proceduri mai complexe.
Când apar cariile dentare?
Cariile dentare se formează atunci când țesutul dur al dintelui este afectat. Acestea pot apărea indiferent de vârstă, fiind frecvent întâlnite atât în rândul populației tinere, la copii, dar și în cazul adulților. Deseori însă, pacienții ce se confruntă cu această afecțiune au obiceiuri nepotrivite sau nu respectă anumiți pași importanți în igiena orală.
3 obiceiuri ce determină apariția cariilor – Dr. Sam Seyedin
Care sunt cele mai frecvent trei întâlnite obiceiuri ce determină apariția cariilor?
Apariția cariilor poate fi stimulată de diferite obiceiuri precum:
- Consumul alimentelor nesănătoase
Consumul frecvent de dulciuri, băuturi carbogazoase și alimente bogate în carbohidrați pot contribui la apariția cariilor. Copiii sunt în general cei care pot face excese de dulciuri, zahărul pe care îl conțin afectând smalțul dinților. De aceea, este important ca aceștia să consume astfel de alimente cu moderație. Cariile pot apărea însă și la adulți, tot din cauza alimentației nesănătoase. Alegerile corecte cu privire la obiceiurile noastre alimentare sunt astfel esențiale, întrucât îți pot protaja mai mult zâmbetul și sănătatea danturii.
- Omiterea periajului înainte de somn și igiena dentară deficitară
Atunci când trecem peste perierea dinților seara, bacteriile prezente în cavitate bucală, cauzate de consumul diferitelor alimente, pot afecta sănătatea danturii. Mai mult decât atât, în timpul somnului, secreția de salivă este redusă, fapt ce creează un mediu favorabil dezvoltării și înmulțirii bacteriilor. Odată formată, placa bacteriană va afecta smalțul dinților și, implicit, va genera apariția cariilor. Pentru a înlătura bacteriile acumulate pe parcursul zilei, este important să nu trecem niciodată peste periajul dinților seara, înainte de somn. De asemenea, dinții trebuie să fie curățați în fiecare zi, recomandarea noastră fiind de cel puțin două ori pe zi.
- Fumatul și consumul alcoolului
Pe lângă faptul că afectează întreaga sănătate a organismului, persoanele ce au aceste obiceiuri sunt mult mai predispuse la apariția cariilor, întrucât în aceste cazuri smalțul dinților este considerabil afectat.
Cum tratăm cariile?
Recomandările din partea medicilor stomatologi Dr. Șerban sunt următoarele:
- Consult stomatologic periodic
- Realizarea igienizării profesionale pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene
- Realizarea obturațiilor fizionomice
- Realizarea tratamentului endodontic
Daca ai intrebari sau vrei sa realizam impreuna un plan de preventie sau unul de tratament suna la 021.313.30.55 | 0744.555.771 sau scrie-ne la contact@artismed.ro
0 comments on “3 obiceiuri ce determină apariția cariilor”